Intézmény logója

Restart! Újra külföldön töltött szakmai gyakorlat? I.


Publikálta: Király Imre
Mezőtúr, Karcagi SZC Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium
Esemény időpontja: 2021 júl 06


 

Iskolánk, a Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium, a Karcagi SZC más iskoláival közösen sikerrel pályázott az Erasmus+ programban. A járványhelyzet változásával újabb állomásához érkezett a pályázat megvalósítása. Mielőtt a diákok szeptemberben elkezdik a négy hetes szakmai gyakorlatukat Franciaországban, oktatóik június közepén részt vettek egy „Escoffier nyomában” elnevezésű továbbképzésen. Ennek a lehetőségnek köszönhetően jutottak el kollégáink abba az országrészbe, ahol tanulóink a tanulmányútjaikat ősszel folytatni fogják.

Turizmus-vendéglátás ágazatban pályáztunk, ezért vendéglátó iskolákban voltunk tanulmányi úton, amely óriási szakmai élményt jelentett számunkra. Utunk során már a buszban szakmabeliekkel, a szakma mestereivel, oktatókkal ismerkedtünk, beszélgettünk. Természetes, hogy már ekkor megtaláltuk a közös témákat, érdekes szakmai eszmecseréket folytattunk. A továbbképzés azt a célt szolgálta, hogy bemutassa a francia vendéglátás oktatását. A francia gasztronómiai szemléletet, valamint a vendéglátás helyi értékeinek megismerését fel tudjuk használni saját munkánk során, melynek keretében új technikai és szakmai fogásokat sajátítunk el a francia konyha közelebbi megismerése közben.

Két vendéglátó és egy mezőgazdasági oktatási intézményben voltunk. A gyakorlati munkába sajnos személyesen nem tudtunk bekapcsolódni, de a végeredményt megkóstoltuk, és a folyamatot nyomon tudtuk követni. A francia diákok képzési ciklusában egy hét iskola és három hét gyakorlat követi egymást, a külső képző hely egyeztet az iskolával, így folyamatos a kapcsolattartás diák és tanár között. Nagyon jól felszerelt tanműhelyeket, tantermeket láttunk mind a szakács, mind a cukrász, mind a pék-cukrász, mind pedig a csokoládé készítő műhelyekben. Mindkét vendéglátós iskolában nagyon sok diák tanul, igen rugalmasan szervezik meg az oktatást, és fontos, hogy jó szakmunkássá váljanak a képzés végére. A sikeres vizsgát tett diákoknak továbbtanulásra is van lehetőség. A diákok képzése kétéves, a második év végén - akárcsak hazánkban - szakmunkás vizsgát tesznek, ezt épp láthattuk is. A vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekből áll.

Akárcsak hazánkban így a franciáknál is megtépázta a vendéglátást a pandémia, így a vendéglátós szakma is hiányszakma lett, így nagyon szívesen fogadják a külföldi tanulókat is. A francia iskolában oktató kollégák közül többen itt végeztek és olyan is van köztük, aki az Erasmus program során került ide. A tanulmányok befejezése óta többen azóta is itt dolgoznak.

Aranyi Anita

oktató